SOL

Home O soli

O SOLI

(SOL, NaCL)

Sol je tako jednostavna i široko dostupna da je čovjek uzima zdravo za gotovo. Kemijski gledano to je jedna od najjednostavnijih molekula na zemlji, a ipak bez nje bi život bio nezamisliv. Čovjekovom organizmu je neophodna za pravilno funkcioniranje. Svima nam je poznato da krv, znoj i suze imaju slani okus. Pojednostavljeno sol nije ništa drugo doli stijena-mineral/kristal. Dobiva se iz dva glavna izvora. Prvi je morska voda, a drugi su naslage ispod zemljine površine. Dakle prema načinu proizvodnje razlikuju se morska i kamena sol.

Praktični savjeti

POVIJEST I ZANIMLJIVOSTI

Kad govorimo o povijesti soli, slobodno možemo reći da je riječ i o povijesti čovječanstva, jer je sol duboko ukorijenjena u čovjekovu kulturu, religiju, gospodarstvo, društveno politički razvoj. Dovoljno je samo zaviriti u povijest i odmah dolazimo do saznanja da je bila korištena kao sredstvo plaćanja i da su mnogi ratovi vođeni zbog soli (neki povjesničari smatraju vrlo izvjesnim i teoriju da je prvi rat uopće, uz rijeku Jordan, vođen upravo zbog soli).

Stari Kinezi uveli su porez na sol i koristili je kao sredstvo plaćanja, Marko Polo bilježi kako su u kolačiće od soli utiskivali lik Velikog Kana i koristili ih kao novčiće, Egipćani su je koristili u procesu mumufikacije, Grci su često mijenjali robove za sol. Rimski su legionari plaćani u soli itd. Promatrajući svjetske religije jasna je poveznica soli, vjerovanja i običaja. Grci su posvećivali sol u svojim ritualima, u Židovskim se hramovima nudila sol, Isus je svoje sljedbenike zvao „sol Zemlje“.

Nekad se u Katolicizmu mala količina soli stavljala dijetetu na usne prilikom krštenja. U poznatoj slici Leonarda DaVincija „Posljednja večera“, Juda je prikazan kako upravo ruši i prosipa soljenku za stolom, što se smatralo nagovještajem zla i nesreće. Budisti su vjerovali da se posipanjem soli tjeraju zli duhovi. U nekim Arapskim zemljama sol je korištena kao pečat na pogodbu i bila je znakom velikog prijateljstva. Neka plemena štovala su Majku Sol.

Praznovjerni mornari sol nikada nisu spominjali tijekom dugih plovidbi, a ni u kojem slučaju nisu je bacali u more. U srednjem vijeku neizostavan teret svih karavana, koje su na Mediteranu putovale prema unutrašnjosti, bila je morska sol. Primjeri se mogu nizati u nedogled, ali jedno je sigurno, a to je da je ljudska povijest vrlo slana.

MA.CO.T.

25 godina sa Vama

PRIMJENA

Danas kada većinom koristimo sol za kuhanje malo je poznato da ona ima više od 14.000 različitih komercijalnih primjena. Koristi se u prehrambenoj industriji, omekšavajući vodu štiti strojeve i instalacije od kamenca, sol otopljena u vodi spriječava njeno pretvaranje u led, topi snijeg i led na prometnicama pa je stoga neizostavna u zimskom održavanju cesta diljem svijeta, a neophodna je i u životinjskoj ishrani. Prema načinu načinu primjene najjednostavnije bi je bilo podijeliti na: KUHINJSKU SOL, INDUSTRIJSKU SOL I SOL ZA CESTE.

PRAKTIČNI SAVJETI

Kuhinja

Malo soli u kavi smanjit će gorčinu prepečene kave i razbuditi njenu aromu.

Čišćenje

Mrlje sa tepiha uklanjaju se tako što se odmah trljaju sa alkoholom u kojem je razmućena sol.

Zdravlje i ljepota

Protiv umora – relaksirajte se bar desetak minuta u vodenoj kupki kojoj ste dodali nekoliko šaka soli.

Ostalo

Svijeće – novu svijeću namočite u jakoj otopini soli nekoliko sati, a zatim je dobro posušite. Kad svijeće bude gorila neće curiti.

NAŠI PARTNERI

Naše proizvode plasiramo na tržište Hrvatske, Slovenije, Austrije, Mađarske i Bosne i Hercegovine