SOL ZA CESTE

Home sol za ceste

SOL ZA POSIPANJE CESTA

Posipavanjem cesta morskom soli u zimskim uvjetima vožnje smanjuje se mogućnost zaleđivanja kolnika te poboljšavaju opći uvjeti sigurnosti na cesti. Zahvaljujući pakiranjima u vrećama, MA.CO.T. sol je pogodna i za upotrebu posipanjem kao prevencija u tvorničkim krugovima, školama, vrtićima i privatnim domovima. MA.CO.T. sol za ceste isporučuje se u rasutom stanju ili pakirana u PE vrećama od 5, 25, 50 ili 1.000 kg. Također smo i najveći dobavljači sušene soli (max 1% vlage) za zimsko održavanje cesta, koja se prevozi u cisternama i skladišti u silosima.

Gore spomenuta sol isporučuje se u standardnoj granulaciji 0-4 mm ali ovisno o želji i potrebama kupca te tehničkim uvjetima možemo se prilagoditi svakom zahtjevu. Zahvaljujući svojem iskustvu i opremi poduzeće MA.CO.T. može izrvšiti na vrijeme i kvalitetno sve zadaće u smislu pouzdanosti snabdijevanja u kritičnim vremenskim prilikama.

Led se formira kada temperatura vode dosegne 0 C. Kada dodajete sol vodi stvarate spušta se temperatura ledišta: 10% otopina se smrzava na – 6 C a 20% otopina na – 16 C. U praksi to znači da kada se sol prospe po ledu, led se topi. Ako ste ikada gledali taj proces uočili ste da se led neposredno oko zrnaca soli najbrže počinje topiti, te da se otapanjem soli nastaloj vodi površina otopljenog leda širi. Ukoliko je temperatura niža od -7 C proces topljenja leda značajno se usporava ili čak zaustavlja zbog nemogućnosti prodora krute soli u strukturu leda (početno otapanje soli).

Zbog svojih karakteristika sol se učinkovito koristi do temperature od -7 C a za temperature niže od te vrijednosti MA.CO.T. isporučuje CaCl2 u vrećama od 25 kg te po potrebi i posebne mješavine NaCl i CaCl2. Korištenjem ovih sredstava možete učinkovito djelovati na otapanje leda sve do temperature -33C.

images

Morska sol protiv poledice - rasuto

Naša temeljna uloga je osiguranje dovoljnih količina rasute soli i doprema na odredišta po dispozicijama kupca. U tom smislu okrenuti smo većim subjektima u sustavu zimske službe u Republici Hrvatskoj i susjednim zemljama (lokalne samouprave, koncesionari, komunalna društva, društva za održavanje cesta i sl.). Sigurnost našim partnerima jamčimo i našim golemim iskustvom jer smo zadnjih 25 godina maksimalno posvećeni tim zadacima u zimskom periodu. U tu svrhu raspolažemo i vlastitim skladišnim i proizvodnim kapacitetima te smo sposobni uskladištiti do 20.000 tona rasute soli za ceste. Obzirom na nepredvidivost vremenskih prilika vrlo važan faktor u dobroj organiziranoj zimskoj službi je pravovremeno planiranja zaliha. Naime nerijetko se događa da zbog obilnih padavina na širem području, više kupaca na širem području istovremeno traže velike količine soli za posipavanje. Istovremeno, prometovanje je otežano zbog zimskih uvjeta na cestama. Zbog toga je vrlo važno da krajnji korisnici imaju dovoljno skladišnih kapaciteta i pravovremeno popunjene zalihe za djelovanje u uvjetima nepogode.

images

Kamena (silosna) sol protiv poledice - rasuto

Silosi kao skladišni kapaciteti zahtijevaju bitno manje prostora za smještaj u odnosu na konvencionalna skladišta, omogućuju da jedan čovjek ukrca sol u vozilo i ne zahtijeva dodatnu mehanizaciju za utovar. Pravilnim razmještajem duž prometnog pravca omogućuju dopunu vozila novom količinom soli i povećanom učinkovitošću uz manji trošak. Za kupce koji koriste sol za potrebe zimske službe skladište u silosima MA.CO.T. je osigurao sol koja svojim karakteristikama to omogućuje. Udjel vlage u toj soli je manji od 1% te je dodano sredstvo protiv stvrdnjavanja koje omogućuje protok soli kroz silosne otvore. Zahvaljujući specijalnim vozilima za prijevoz soli Macot vrši i punjenje Vaših silosa prilikom isporuke.

images

Sol protiv poledice - pakirano

Za ustanove, poduzeća, domaćinstva i pojedinačne korisnike sol za posipanje pakiramo u manja pakiranja koja se prodaju u bolje opskrbljenim trgovinama i centrima. Za one koji zbog nedostatka skladišnih kapaciteta za rasutu sol koriste pakiranu sol za ceste, MA.CO.T. nudi dobavu pakirane soli po odredištima tijekom zimske sezone. Svi naši pakirani proizvodi su paletirani i omotani folijom protiv rasipanja.

images

CaCl2 (Kalcij klorid)

Zbog svojih karakteristika sol koristimo učinkovito do temperature od -7 C a za temperature niže od te vrijednosti MA.CO.T. isporučuje CaCl2 u vrećama od 25 kg te po potrebi i posebne mješavine NaCl i CaCl2. Korištenjem ovih sredstava možete učinkovito djelovati na otapanje leda sve do temperature od -33C.