Sol je tako jednostavna i široko dostupna da je čovjek uzima zdravo za gotovo. Kemijski gledano to je jedna od najjednostavnijih molekula na zemlji, a ipak bez nje bi život bio nezamisliv. Čovjekovom organizmu je neophodna za pravilno funkcioniranje. Svima nam je poznato da krv, znoj i suze imaju slani okus. Pojednostavljeno sol nije ništa drugo doli stijena-mineral/kristal. Dobiva se iz dva glavna izvora. Prvi je morska voda, a drugi su naslage ispod zemljine površine. Dakle prema načinu proizvodnje razlikuju se morska i kamena sol.
Praktični savjetiStari Kinezi uveli su porez na sol i koristili je kao sredstvo plaćanja, Marko Polo bilježi kako su u kolačiće od soli utiskivali lik Velikog Kana i koristili ih kao novčiće, Egipćani su je koristili u procesu mumufikacije, Grci su često mijenjali robove za sol. Rimski su legionari plaćani u soli itd. Promatrajući svjetske religije jasna je poveznica soli, vjerovanja i običaja. Grci su posvećivali sol u svojim ritualima, u Židovskim se hramovima nudila sol, Isus je svoje sljedbenike zvao „sol Zemlje“.
Nekad se u Katolicizmu mala količina soli stavljala dijetetu na usne prilikom krštenja. U poznatoj slici Leonarda DaVincija „Posljednja večera“, Juda je prikazan kako upravo ruši i prosipa soljenku za stolom, što se smatralo nagovještajem zla i nesreće. Budisti su vjerovali da se posipanjem soli tjeraju zli duhovi. U nekim Arapskim zemljama sol je korištena kao pečat na pogodbu i bila je znakom velikog prijateljstva. Neka plemena štovala su Majku Sol.
Praznovjerni mornari sol nikada nisu spominjali tijekom dugih plovidbi, a ni u kojem slučaju nisu je bacali u more. U srednjem vijeku neizostavan teret svih karavana, koje su na Mediteranu putovale prema unutrašnjosti, bila je morska sol. Primjeri se mogu nizati u nedogled, ali jedno je sigurno, a to je da je ljudska povijest vrlo slana.
Danas kada većinom koristimo sol za kuhanje malo je poznato da ona ima više od 14.000 različitih komercijalnih primjena. Koristi se u prehrambenoj industriji, omekšavajući vodu štiti strojeve i instalacije od kamenca, sol otopljena u vodi spriječava njeno pretvaranje u led, topi snijeg i led na prometnicama pa je stoga neizostavna u zimskom održavanju cesta diljem svijeta, a neophodna je i u životinjskoj ishrani. Prema načinu načinu primjene najjednostavnije bi je bilo podijeliti na: KUHINJSKU SOL, INDUSTRIJSKU SOL I SOL ZA CESTE.
Malo soli u kavi smanjit će gorčinu prepečene kave i razbuditi njenu aromu.
Mrlje sa tepiha uklanjaju se tako što se odmah trljaju sa alkoholom u kojem je razmućena sol.
Protiv umora – relaksirajte se bar desetak minuta u vodenoj kupki kojoj ste dodali nekoliko šaka soli.
Svijeće – novu svijeću namočite u jakoj otopini soli nekoliko sati, a zatim je dobro posušite. Kad svijeće bude gorila neće curiti.